Why We Hate van Oscar-winnaars Alex Gibney en Steven Spielberg

Discovery

Why We Hate van Oscar-winnaars Alex Gibney en Steven Spielberg

Why We Hate van Oscar-winnaars Alex Gibney en Steven Spielberg

In de nieuwe zesdelige documentaireserie Why We Hate zien we dat haat en conflict door de geschiedenis heen altijd al onderdeel geweest zijn van ‘het menszijn’. Van wrede extremen als de Holocaust of de Rwandese genocide, wanneer haat zich ontpopt in massavernietiging, tot alledaagse incidenten als pesterijen op het schoolplein of kwaadaardig trollen op social media. Haat vormt onze levens op velen manieren. En hoewel het menselijk ras de capaciteit bezit om te haten, begrijpen maar weinig mensen wat haat ontluikt en wanneer haat zich transformeert in een vernietigende kracht. Why We Hate is vanaf zondag 13 oktober om 22.00 uur te zien bij Discovery.

Waarom zijn we als mensheid in staat om de ander zo intens te haten? Die existentiële vraag staat centraal in de nieuwe serie Why We Hate, geproduceerd door Steven Spielberg en Alex Gibney en geregisseerd door Geeta Gandbhir en Sam Pollard. Waarom kiezen mensen naast liefde en samenwerking ook voor de donkere tegenhanger ervan? De intrigerende serie onderzoekt de geschiedenis van deze oeroude menselijke emotie: van de evolutionaire biologie tot de kwaadaardige consequenties in de huidige maatschappij. Aan de hand van de modernste journalistiek, historisch onderzoek en baanbrekend onderzoek op het gebied van psychologie, biologie en neurowetenschap, traceert Why We Hate de basis van haat, de evolutie van haat en de krachtige impact van haat op mensen en hun omgeving in de geschiedenis van de mensheid. De wetenschap waarom men haat is een krachtige tool om inzichtelijk te krijgen en te begrijpen wat conflict veroorzaakt en ervoor zorgt dat mensen samen in gesprek gaan over dit gedrag en deze onderwerpen. De serie blijft niet hangen in negativisme en wil een boodschap van hoop meegeven.

In Why We Hate komen kenners, daders en slachtoffers van haat aan het woord. Van neurowetenschappers, evolutie-antropologen en extremisme-experts tot mensen die haat dagelijks in praktijk brengen, zoals neo-nazi’s, jihadisten en leden van de omstreden Westboro Baptist Church die jubelen bij elke dodelijke ramp die plaatsvindt. We zien in iedere aflevering experts inclusief de cognitieve wetenschapper Laurie Santos, evolutie antropoloog Brian Hare, journalist en auteur Jelani Cobb, extremisme expert Sasha Havlicek, internationaal strafrechtadvocaat Patricia Viseur Sellers, en neurowetenschapper Emile Bruneau.

“Om tot de menselijke psyche door te dringen is niet alleen fascinerend, maar ook nodig om te begrijpen wie we zijn. Dit is geen serie die alleen vastlegt wat er gebeurt; het is een onderzoek – een poging om te begrijpen waarom wij haten, door middel van wetenschap en door het begrijpen van onze gemeenschappelijke humaniteit. Haat zit in ons DNA. Als we begrijpen waarom we handelen zoals we doen, dan kunnen we ook ons gedrag veranderen. Dit is wat ons ‘menszijn’ uniek maakt. ”, aldus Gibney en Spielberg.

Per aflevering zoomt de serie in op de verschillende aspecten van haat:

  • Aflevering 1 ‘Origins’ – 13 oktober: Waar komt haat vandaan? Als mensen in staat zijn om lief te hebben en samen te werken, waarom kiezen we dan heel vaak ook voor haat?
  • Aflevering 2 ‘Tribalism’ – 20 oktober: Waarom verdelen we de wereld zo makkelijk in ‘wij’ en ‘zij’, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij sport en politiek? Waarom leidt de liefde voor de ene groep zo snel tot haat van de ander?
  • Aflevering 3 ‘Making Hate’ – 27 oktober: Wat is ervoor nodig om haat aan te wakkeren? We hebben allemaal de mogelijkheid om te haten, maar welke triggers halen het slechte daadwerkelijk in ons naar boven?
  • Aflevering 4 ‘Ideologies of Hate’ – 3 november: Wat drijft ons om hatelijke ideeën te omarmen? Welke factoren zijn ervoor nodig dat mensen achter ideologieën aanlopen die haat en geweld verkondigen.
  • Aflevering 5 ‘Mass Destruction’ – 10 november: Hoe kan het dat we deelnemen aan de meest extreme vorm van haat: genocide. Criminoloog Patricia Viseur Sellers onderzoekt de rol van leiders en volgers.
  • Aflevering 6 ‘Overcoming Hate’ – 17 november: Hoe kunnen we weerstand bieden tegen onze slechte impulsen? Zijn we in staat om haat te overwinnen en wat is daarvoor nodig?

Why We Hate is vanaf zondag 13 oktober 22.00 uur uur te zien bij Discovery en op Dplay.

Ghostober

Mighty Truckers

Discovery