A Radical Life

discovery+

A Radical Life

Ze was de vrouw van een invloedrijke ISIS-strijder uit Amerika met wie ze afreisde naar Syrië. Inmiddels heeft Tania Joya met hem en haar verleden gebroken en doet ze haar verhaal in de onthullende documentaire A Radical Life. Hoe is het om als verwesterd moslimmeisje uit Londen te radicaliseren naar een strenge moslima die gefascineerd is door Bin Laden en zijn strijd tegen het Westen? “Mijn radicalisering was absoluut een dikke middelvinger naar het Verenigd Koninkrijk vanwege de afwijzingen die ik mijn hele leven al had gevoeld.” Tien jaar lang was ze getrouwd met John Georgelas, een Amerikaan van goede afkomst die eveneens geradicaliseerd was en die onder zijn nieuwe naam Yahya al-Bahrumi een belangrijke positie bekleedde binnen ISIS als IT-expert. Met haar verhaal hoopt ze te voorkomen dat andere mensen worden verleid tot extreme ideologieën. A Radical Life is vanaf donderdag 13 oktober te zien op discovery+.

Als dochter van immigranten uit Bangladesh droomde de jonge Tania Joya ervan om dokter te worden en zong ze liedjes van Madonna. Toch kampte ze met een identiteitsconflict, omdat ze wist dat ze nooit zo kon worden als de vrije Britse vrouwen tegen wie ze tegenop keek, terwijl ze zich ook geen Bengalese voelde. Op haar Islamitische school werd ze geslutshamed vanwege haar westerse kleding, terwijl ze op straat dagelijks geconfronteerd werd met racisme. De ramen van haar woning werden ooit ingegooid en er lag poep op de auto van haar ouders.

Radicale omslagpunt
Toen de aanslagen van 9/11 kwamen, was de toen 18-jarige Tania aanvankelijk geschokt. Dat veranderde toen een klasgenoot, tegen wie ze erg opkeek, haar meer vertelde over Bin Laden en zijn motieven voor de aanslag. Ze viel als een blok voor het verhaal van ‘de Robin Hood van de moslimgemeenschap’ die zijn luxueuze leven had opgegeven voor een strijd in de frontlinies. “Ik dacht: ik hou van deze man, hij is een held!” Van Bin Laden leerde ze dat het de verplichting van elke moslim is om terug te vechten als je wordt aangevallen. Zo veranderde haar kijk op het Westen.

Tania deed haar spijkerbroeken weg en begon zich te kleden volgens de streng Islamitische voorschriften, inclusief een nikab. Omdat haar ouders daar niet blij mee waren, wilde ze zo snel mogelijk het huis uit en ging ze online op zoek naar een man om te trouwen. Via een Islamitische datingsite kwam ze zo uit bij de Amerikaanse John Georgelas die zich had bekeerd tot de Islam. Binnen enkele maanden waren ze al getrouwd.

De weg terug
Het huwelijk zette haar leven compleet op de kop, omdat John mee wilde doen met de strijd tegen het Westen. Hoewel ze aanvankelijk nog jaren in Amerika woonde en het daar erg naar haar zin had, wist ze waar haar eindbestemming lag: in de Islamitische wereld. Via Egypte en Turkije belandden ze uiteindelijk in een gebied in Syrië dat in handen was van ISIS. John werd daar zeer gewaardeerd vanwege zijn IT-kennis en werd zo het hoogste ISIS-lid uit Amerika.

Tania voelde zich er niet thuis en zag er geen goede toekomst voor haar kinderen. Ze had langer twijfels gehad, maar dit was het moment om te breken met haar man en het extreme geloof. Maar de weg naar huis zou niet makkelijk zijn.

A Radical Life is vanaf donderdag 13 oktober te zien op discovery+.

Adnan Syed: Overturned

discovery+

Gold Rush: White Water

Discovery