Adnan Syed: Overturned

discovery+

Adnan Syed: Overturned

Het was een van de schokkendste moordzaken van de afgelopen decennia in Amerika, de moord op de 18-jarige Hae Min Lee. In 1999 werd de studente dood gevonden in een bos, gewurgd. Haar ex-vriendje, de 17-jarige Adnan Syed, werd al snel als schuldige aangewezen en na een twijfelachtig proces veroordeeld. Bevriende klasgenoten konden zich niet voorstellen dat de vriendelijke jongen deze moord zou hebben gepleegd en zelf ontkende hij ook. Toch verdween hij achter de tralies, waar hij de rest van zijn leven zou moeten blijven. Totdat journaliste Sarah Koenig zich in de zaak verdiepte en er in 2014 een 12-delige podcast aan wijdde. Die werd met 130 miljoen downloads zo’n grote hit dat het uiteindelijk leidde tot een heropening van de zaak in 2016 en Adnans voorlopige vrijlating afgelopen maand. De documentaire Adnan Syed: Overturned zet de gebeurtenissen op een rijtje en spreekt met betrokkenen uit die tijd, onder wie vrienden van Hae en Adnan, een voormalige lerares en Adnans advocaat. Adnan Syed: Overturned is vanaf vrijdag 14 oktober te zien op discovery+.

Ze leken het perfecte tienerkoppel op school. De vrolijke en sportieve Hae Min en de populaire Adnan. Zij was van Koreaanse afkomst, hij geboren uit Pakistaanse ouders. Adnans conservatieve ouders hadden moeite met de relatie, wat volgens vrienden destijds de reden was dat de twee na acht maanden uit elkaar gingen, hoewel ze op goede voet met elkaar om bleven gaan. Niemand vermoedde dan ook dat Adnan iets te maken had met de gruwelijke moord die later plaatsvond. Een anonieme tip wees echter in de richting van Adnan en een vriend vertelde dat Adnan had gezegd dat hij Hae ging vermoorden. Deze vriend zou zelfs geholpen hebben met het begraven van het lichaam.

Twijfelachtige kroongetuige
Duidelijker kun je het niet krijgen als rechercheur zou je zeggen, ware het niet dat deze kroongetuige veel tegenstrijdige verklaringen aflegde waardoor er aan zijn geloofwaardigheid getwijfeld kon worden. Toch was justitie overtuigd, mede doordat Adnans mobiele telefoon ook was afgegaan in de buurt van het plaats delict ten tijde dat het lichaam begraven zou zijn – een bewijs dat later door experts van tafel werd geveegd.

Adnan zou de rest van zijn leven in relatieve vergetelheid in de gevangenis hebben doorgebracht, als Sarah Koenig de zaak niet had opgerakeld. Ze werd benaderd door een vriendin van Adnans familie die zelf ook advocaat is. In plaats van een artikel, besloot Koenig er in 2014 een podcast van te maken, een medium dat in die tijd nog vrij nieuw was. Het werd een hit (de teller staat inmiddels boven de 300 miljoen) waardoor de zaak uiteindelijk opnieuw tegen het licht werd gehouden.

Meerdere kanten van de zaak
De documentaire laat de verschillende kanten van de zaak zien en praat ook met een openbare aanklager die vindt dat de zaak destijds goed behandeld is. Ook de voormalige lerares van Hae en Adnan zegt dat ze destijds niet verbaasd was als Adnan de dader zou zijn. “Ik wist dat hij bij haar wilde zijn en dat hij niet blij was dat ze inmiddels een ander had.”

Toch blijkt zijn veroordeling op weinig te zijn gebaseerd. Geen bewijs, geen DNA-sporen en een overtuigend alibi. In alles lijkt het er toch op dat het recht na meer dan twintig jaar zal zegevieren.

Adnan Syed: Overturned is vanaf vrijdag 14 oktober te zien op discovery+.

King Tut’s Lost City Revealed

Discovery

A Radical Life

discovery+