De geschiedenis en de toekomst van ons universum – jubileumweekend vijftig jaar na de eerste maanlanding

Discovery

De geschiedenis en de toekomst van ons universum – jubileumweekend vijftig jaar na de eerste maanlanding

Op zaterdag 20 juli is het vijftig jaar geleden dat de mens voor het eerst voet zette op de maan. Daarom staat dit weekend in het teken van deze historische gebeurtenis en van andere bijzondere aardse en buitenaardse wetenswaardigheden. Hoogtepunt in dit speciale Space Weekend zijn de bijzondere en nooit eerder vertoonde beelden van de maanmissie van vijftig jaar geleden. De twee uur durende documentaire Apollo: The Forgotten Films laat de gedetailleerde en intensieve voorbereidingen zien van de maanlanding op een manier die we nooit eerder hebben gezien. Het zijn waanzinnige kleurenbeelden van vijftig jaar geleden en een feest om te mogen bekijken in dit bijzondere jubileumweekend.

Space Weekend is op zaterdag 20 en zondag 21 juli te zien bij Discovery en ook beschikbaar op Dplay.

Life of Earth From Space | zaterdag 20 juli om 21:00 uur
Al sinds het bestaan van de mensheid, houden we ons bezig met die ene vraag: hoe zijn wij ooit ontstaan? De tweedelige documentaire Life of Earth From Space schijnt een prachtig licht op dit eeuwenoude mysterie met nieuwe bewijzen. Het doet dat door de aarde vanuit de lucht te bekijken – op spectaculaire wijze met gyro-stabiliserende drones en hoogwaardige CGI-animaties – en als onderdeel van het totale universum. Het is een epische reis door de tijd die 4,5 miljard jaar geleden begon, toen de aarde gevormd werd. Hoe kon er op deze enorme stollende steenrots ooit vloeibaar water komen, een atmosfeer en uiteindelijk leven dat leidde tot het ontstaan van de mensheid?

Aan de hand van enkele cruciale momenten in de lange geschiedenis van de aarde laat de documentaire zien welke doorbraken en toevalligheden daarvoor nodig waren. Hoe meteorieten de aarde water gaven plus eencellige organismes en hoe andere meteorieten ervoor zorgden dat de dinosauriërs uitstierven waarna de zoogdieren – en uiteindelijk de mens – de heerschappij konden overnemen. Op indrukwekkende wijze zien we ook hoe de aarde al menige catastrofe overleefd heeft en hoe klein onze aanwezigheid in feite is op de immense tijdlijn van de aardse geschiedenis. Maar zonder die aanwezigheid waren deze ontdekkingen vast nooit gedaan en was deze prachtige documentaire niet gemaakt!

Apollo: The Forgotten Films | zondag 21 juli om 21:00 uur
De beelden van de maanlanding van Neil Armstrong en zijn eerste historische stappen staan bij velen in het geheugen gegrift. Andere beelden zijn minder bekend, vooral ook omdat ze nooit openbaar zijn gemaakt voor het grote publiek. Tot nu. Apollo: The Forgotten Films vertelt het complete verhaal van de missie naar de maan met prachtige beelden die niet eerder vertoond zijn. Het bevat video’s van de training en testvluchten van de astronauten en toont unieke, door omstanders gemaakte, privé-opnames die een glimp opvingen van de voorbereidingen. De kleurrijke filmbeelden laten in detail zien hoe de historische missie tot stand kwam en hoeveel mensen erbij betrokken waren. Het is daarmee tevens een ode aan de 400.000 (!) wetenschappers en technici die zich inspanden om Kennedy’s belofte waar te maken om voor het einde van het vorige decennium een man op de maan te krijgen. De twee uur durende documentaire is een feest om naar te mogen kijken en geeft een waanzinnig kijkje achter de schermen van een van de grootste technologische hoogtepunten van de vorige eeuw.

Op zaterdag en zondagavond om 23:00 uur is ook de nieuwe documentaireserie Truth Behind the Moon Landing te zien (gestart op 6 juli) waarin wetenschappers ingaan op de vermeende complottheorieën rondom de maanlanding en ze met nieuw bewijs laten zien dat Armstrong op 20 juli 1969 wel degelijk die grote stap voor de mensheid heeft gezet.

Death in the Bayou: The Jennings 8

ID

Dplay Exclusive: I Am Jazz

discovery+