Ghostober

ID

De waargebeurde horrorverhalen achter enkele beroemde griezelfilms

Ghostober

Oktober is Ghostober op ID. Dat betekent elke zaterdagavond griezelen en gruwelen met nieuwe spookachtige documentaires over waargebeurde horrorverhalen waarbij kwade geesten vaak de controle lijken te hebben overgenomen van nietsvermoedende burgers. Sommige verhalen kennen we al van beroemde Hollywood-films, maar tijdens Ghostober kijken we naar de werkelijke gebeurtenissen waar de films op gebaseerd zijn. Ghostober is vanaf zaterdag 1 oktober om 22:00 uur te zien bij ID.

Zo gaan twee paranormale onderzoekers op zoek naar de demoon die verantwoordelijk zou zijn voor de moordpartijen die model stonden voor de griezelfilm Scream. In Scream: The True Story bezoeken ze onder meer het huis van seriemoordenaar Danny Rolling en proberen ze de kwade geest op te roepen. Ook het ware verhaal achter de klassieke horrorfilm The Exorcist wordt onderzocht met een verrassende getuige die zegt aanwezig te zijn geweest bij de beroemde geestuitdrijving waar de film over gaat (The Exorcism of Roland Doe). In The Devil Made Me Do It komen betrokkenen aan het woord rond de bizarre moord die gepleegd werd door iemand die zei bezeten te zijn geraakt door de duivel tijdens een uitdrijving. Ook dit verhaal werd onlangs verfilmd, maar de documentaire spreekt met de echte hoofdrolspelers, inclusief de veroordeelde dader! Amityville Horror House duikt in het verhaal van het grooste spookhuis ter wereld inclusief niet eerder vertoond archiefmateriaal en beelden vanuit het huis. En in The Curse of Lizzie Borden willen vier paranormale onderzoekers de waarheid achterhalen rond de beroemde moord uit 1892 waarbij een echtpaar bruut werd doodgeslagen met een bijl en die al meerdere keren is verfilmd. Ze proberen in een seance contact te maken met dochter Lizzie die verdacht werd van de moord. Was zij de dader en werd zij wellicht gestuurd door demonen?

Scream: The True Story | zaterdag 1 oktober om 22:00 uur bij ID
Bijna iedereen heeft weleens gehoord van de film Scream, of heeft zelfs een van de vele sequals gezien. Niet iedereen weet echter dat deze huiveringwekkende film gebaseerd is op waargebeurde demonische moorden eind vorige eeuw. Danny Rolling, ook wel bekend als de Gainesville Ripper, pleegde rond 1990 maar liefst acht gruwelijke moorden, waarvan vijf op studenten in Florida. Rolling beweerde na zijn arrestatie dat hij was bezeten door een demoon met de naam ‘Gemini’ die hem deze opdrachten gaf. Sprak Rolling de waarheid? Paranormaal onderzoeker Steve Shippy en medium Cindy Kaza bezoeken de kampeerplaats vlakbij de Universiteit waar Rolling verbleef toen hij zijn moorden pleegde plus zijn ouderlijk huis, om zo te achterhalen of er paranormale activteiten zijn. Ook spreken ze met experts en betrokkenen bij de zaak, onder wie de ex-verloofde van Rolling die aangeeft dat het kwaad al generaties rondwaarde in diens familie. Steve en Cindy komen tijdens hun onderzoek een sinistere geest op het spoor waarvan Cindy zegt dat het beslist de meest manipulatieve geest was die ze ooit is tegengekomen. Was het dezelfde demoon die Rolling teisterde of was het de geest van Rolling zelf die in 2006 werd geëxeculeerd vanwege zijn daden?

The Devil Made Me Do It | zaterdag 8 oktober om 22:00 uur bij ID
Kan de duivel terechtstaan in een rechtbank? Daar leek het wel op toen in 1981 Arne Johnston beweerde door de duivel bezeten te zijn geweest toen hij een moord pleegde op zijn huisbaas. De duivel zou volgens Johnston enkele maanden daarvoor zijn overgesprongen van het 11-jarige broertje van zijn vriendin toen ze samen de duivel bij het jongetje probeerden uit te drijven. De jongen was zo bezeten dat hij zelfs ’s nachts werd aangevallen door de geest, met krassen en blauwe plekken tot gevolg. Aanwezig bij de uitdrijving was het bekende paranormale echtpaar Ed en Lorain Warren die ook in de rechtbank getuigden ter verdediging van Johnston. Dit opmerkelijke verhaal is onlangs verfilmd in de blockbuster The Conjuring: The Devil Made Me Do It, maar in deze Shock Doc-documentaire zien we de echte feiten en hoofdrolspelers. Nooit eerder vertoonde interviews met de familie (inclusief Arne Johnston en zijn vrouw), Ed en Lorain Warren, de advocaat en de politie plús oorspronkelijke audio-opnamen van de bezeten jongen geven een huiveringwekkend beeld van een van de meest bizarre moordzaken uit de geschiedenis.

Amityville Horror House | zaterdag 15 oktober om 22:00 uur bij ID
Men zegt dat het grootste spookhuis ter wereld zich bevindt in het Amerikaanse plaatsje Amityville. Toen George en Kathy Lutz er samen met hun drie jonge kinderen in 1975 introkken wisten ze niet wat voor een horror hen te wachten stond. Een jaar eerder waren in het huis zes leden van een gezin vermoord door de 23-jarige Ronalde DeDeo. Hij was de oudste zoon en verklaarde de opdracht én het wapen gekregen te hebben van een geest. De nieuwe eigenaren kenden het verhaal, maar zeiden niet bijgelovig te zijn. Daar dachten ze snel anders over. Slechts 28 dagen hielden ze het vol in het huis, omdat ze de ergste en griezeligste zaken meemaakten. Zelfs na hun vlucht hield de ellende niet op. Het verhaal van het horrorhuis was groot nieuws in Amerika en met een boek en diverse films kreeg iedereen erover te horen. De documentaire Amityville Horror House kijkt terug op dit griezelige voorval met niet eerder vertoond archiefmateriaal en beelden vanuit het huis. Het wordt van commentaar voorzien door enkele vermaarde paranormale onderzoekers en journalisten.

The Exorcism of Roland Doe | zaterdag 22 oktober om 22:00 uur bij ID
Nog zo’n griezelfilm waarvan iedereen wel gehoord heeft: The Exorcist. In de jaren zeventig joeg deze film over een bezeten meisje het bioscoooppubliek de stuipen op het lijf. Ook deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, al ging het dan niet om een meisje, maar om een 13-jarige jongen, bekend onder de naam Roland Doe. Eind jaren veertig zou deze jongen inderdaad bezeten zijn van de duivel en zou het uitdrijven door de priesters gepaard zijn gegaan met de huiveringwekkende details uit de film, zoals het zweven boven het bed, overgeven, onnatuurlijke lichaamskracht en bloedige markeringen op zijn lichaam. Ook het overspringen van de geest in de jongen naar een van de priesters is mogelijk waargebeurd. Dit wordt ondersteund door een opmerkelijke getuigenis van een oude monnik die vlak voor zijn dood verklaarde bij deze historische uitdrijving te zijn geweest, maar daar nooit over had gesproken. Nog opmerkelijker is een tweede getuige die praat over een mogelijke cover-up in deze zaak. In alle opzichten een duister mysterie waarvan we nu eindelijk meer details te horen krijgen.

The Curse of Lizzie Borden | zaterdag 29 oktober om 22:00 uur bij ID
In 1892 vond een gruwelijke moord plaats waarbij Andrew Borden en zijn vrouw Aby bruut werden doodgeslagen met een bijl in hun woning. Verdachte was hun dochter Lizzie die uiteindelijk toch werd vrijgesproken zonder dat er een andere verdachte werd aangemerkt. In de loop der jaren zijn er veel theorieën geweest over wie het gedaan zou kunnen hebben en als Lizzie het wel was, wat dan haar motief zou zijn geweest. Een van de gedachten is dat ze bezeten was door een geest, vooral omdat er in het huis sindsdien veel paranormale activiteit zou zijn waargenomen. Onverklaarbare voetstappen, stemmen en zelfs gegil is meerdere keren waargenomen door paranormale onderzoekers. Is dit Lizzie of de geest die haar dreef? Om meer duidelijkheid te krijgen, ondernemen vier onderzoekers een van de gevaarlijkste paranormale rituelen in het huis: een seance waarbij ze de geest van Lizzie oproepen. Een van hen is helderziende Sam Baltrusis die zelfs een directe afstammeling is van Lizzie Borden. Kunnen ze dit mysterie op deze manier oplossen en de rust terugbrengen in het huis?

Ghostober is vanaf zaterdag 1 oktober t/m zaterdag 29 oktober om 22:00 uur te zien bij ID.

The Menendez Brothers: Misjudged?

ID

Aussie Gold Hunters: Mine SOS

Discovery