Ghostober

Ghostober

Spoken bestaan niet? Dat had je gedacht. Kijk maar eens naar de verhalen die voorbijkomen in de griezeligste maand van het jaar: Ghostober. Daarin gaan verschillende ‘spokenjagers’ op zoek naar geesten die rondwaren op enkele lugubere locaties. Zo gaan The Tennessee Wraith Chasers in de serie Haunted Towns de directe confrontatie aan met geesten op plekken waar geen mens durft te komen. Onder meer op een suikerplantage die in 1811 het middelpunt was van een bloederige slavenopstand, waarbij zowel de zoon van de eigenaar als tientallen slaven de dood vonden. Leven hun geesten daar nog altijd voort? Het kan nog spannender in de serie Portals to Hell, waarbij Jack Osbourne en Katrina Weidman de griezeligste plekken in Amerika bezoeken, waarvan gedacht wordt dat deze een directe toegang hebben tot het hiernamaals. Ze bezoeken onder meer een hotel in Alaska waar het wemelt van de geestverschijningen en waar gasten soms gillend hun kamer uit rennen. Sommige kamers worden om die reden niet eens meer verhuurd. Jack en Katrina gaan juist in die kamers slapen om zelf te ontdekken of deze een poort vormen naar de hel. Je moet maar durven!

De progammering op Investigation Discovery (lineair):

Portals to Hell | vanaf zaterdag 5 oktober om 23:00 uur
Geestverschijningen komen overal op de wereld voor, maar bij sommige locaties zijn ze zo extreem en angstaanjagend dat er gedacht wordt dat de plek een directe toegang biedt tot het hiernamaals. In Portals to Hell onderzoeken Jack Osbourne en Katrina Weidman enkele van deze griezelige plekken in Amerika. Van de LaLaurie Mansion in New Orleans tot Bobby Mackey’s Music World in Kentucky en van de Eastern State Penitentiary in Pennsylvania tot Ohio’s Twin City Opera House. Maar de paranormale onderzoekers beginnen hun ‘helletocht’ in Alaska waar ze het beruchte Alaskan Hotel bezoeken. Het hotel uit 1913 kent een duistere geschiedenis en in sommige kamers schijnt het nog extreem te spoken. Zo erg dat deze kamers niet eens meer verhuurd worden door de eigenaresse. Jack en Katrina nemen hun intrede in twee van deze spookkamers en brengen daar de nacht door, gewapend met hun apparatuur om de aanwezigheid van geesten te meten en hun geluiden op te nemen. Is dit spookhotel echt een poort naar de hel?

Haunted Towns | vanaf zondag 6 oktober oktober om 01:00 uur
The Tennessee Wraith Chasers is een groep van vijf fanatieke spokenjagers die op zoek gaan naar paranormale activiteiten in enkele van de griezeligste huizen van Amerika. Chris, Doogie, Brannon, Porter en Mike G. deinzen nergens voor terug en gaan de directe confrontatie aan met geesten op plekken waar geen mens durft te komen. Vooral hun bezoek aan Andry Plantation is iets wat niet velen hen na zullen doen. De suikerplantage in Louisiana kent een gruwelijke geschiedenis, aangezien het de plek was waar in 1811 een van de bloederigste slavenopstanden plaatsvond. De tot slaaf gemaakte arbeiders vermoordden de zoon van de eigenaar, maar werden daarna zelf in grote aantallen gedood. Buurtbewoners weten zeker dat enkele van deze geesten nog altijd rondwaren in dit huis en in het moeras waar veel slaven naartoe waren gevlucht. Als de spokenjagers hun meet- en opnameapparatuur tevoorschijn halen, pikken ze heel veel activiteit en geluiden op. Wat willen de geesten hun vertellen?

De volgende Dplay Exclusives zijn enkel en alleen op Dplay te zien (on-demand):

The Dead Files | vanaf dinsdag 1 oktober
Sommige huizen zijn letterlijk spookhuizen. Huizen waarin de bewoners regelmatig worden opgeschrikt door mysterieuze geluiden, onverklaarbare schaduwen of zelfs fysiek contact door iemand die ze vervolgens niet zien. Ten einde raad roepen ze de hulp in van Amy Allan en Steve DiSchiavi die de geesten en hun geschiedenis proberen op te sporen om zo de rust in huis terug te kunnen brengen. Het doortastende spookduo gaat los van elkaar op onderzoek uit om daarna hun bevindingen naast elkaar te leggen. Amy zoekt als medium de geesten echt op in het huis, terwijl Steve als voormalig rechercheur vooral de duistere geschiedenis van het huis en de omgeving uitpluist. Zo gaan ze in de eerste aflevering van The Dead Files op zoek naar de geesten die een gezin in Michigan al tweeënhalf jaar de stuipen op het lijf jagen. Moeder Kerry is zelfs al bijna een keer van de trap geduwd door een geest en maakt zich zorgen om haar vier jonge dochters. Ook bemerkt ze dat haar man erg agressief geworden is sinds ze in dit huis wonen. Kunnen Amy en Steve achterhalen welke geesten hiervoor verantwoordelijk zijn. En kunnen ze hen vervolgens tot rust krijgen?

Ghosts of Morgan City | vanaf dinsdag 1 oktober
Spoken die niet alleen een huis opschrikken, maar een hele stad in hun greep lijken te hebben. Het gebeurde eerder in Ghosts of Shepherdstown waar een eliteteam van paranormale onderzoekers aan te pas moest komen om de geesten te temmen. Maar daarna kwamen er meldingen van meerdere van dit soort ‘spooksteden’. Onder meer uit Morgan City, een klein plaatsje in het zuidelijke Louisiana. De lokale politiechef kan het aantal paranormale meldingen in zijn stad niet meer bijhouden en roept de hulp in van het team van paranormale onderzoekers. Jereme Leonard, Ben Hansen en Sarah Lemos reizen in hun camper af naar Morgan City om daar de jacht te openen op de geesten. De eerste case die ze krijgen is die van een vrouw, Aimee LeBoeuf, die bij het plaatselijke meer werd opgeschrikt door een griezelige verschijning. Toen ze daar door een mistvlaag reed, sloeg haar auto plotseling af en toen ze onder de motorkap ging kijken, stond er ineens geest bij haar zonder mond. Als het paranormale team in de geschiedenis duikt van mensen die op die plek stierven, komen ze tot een hele verrassende ontdekking die het verhaal van Aimee goed kan verklaren.

Ghostober is te zien bij Investigation Discovery en op Dplay.

Fred van Leer: Alles uit de kast

TLC

Why We Hate van Oscar-winnaars Alex Gibney en Steven Spielberg

Discovery