Nieuwe tweedelige documentaire over het FIFA-schandaal rond de toewijzing van de WK’s

discovery+

The Men Who Sold The World Cup

Nieuwe tweedelige documentaire over het FIFA-schandaal rond de toewijzing van de WK’s

Discovery+ heeft een tweedelige documentaireserie aangekocht die nieuw licht schijnt op de corruptie rond de toewijzing van de wereldkampioenschappen voetbal. The Men Who Sold the World Cup van regisseurs Daniel DiMauro en Morgan Pehme (Get Me Roger Stone, The Swamp) vertelt het ongelooflijke verhaal van hoe het grootste voetbaltoernooi verkocht werd aan de hoogste bieders. Aan de documentaire werken onder meer mee: een klokkenluider van het Qatarese bid-team, Sepp Blatters voormalige perschef, voetbalgrootheden zoals Jurgen Klinsmann en Landon Donovan… en Sepp Blatter zelf. Het eerste deel van de documentaire volgt de onderzoeksjournalisten Heidi Blake en Jonathan Calvert van de Sunday Times en hun waanzinnige speurtocht met de scoop van de eeuw die de enorme corruptie in het hart van de FIFA blootlegde. Het tweede deel besteedt aandacht aan de FBI en IRS-onderzoekers wier taak het was om de criminele activiteiten aan te tonen binnen de organisatie die zij zelf vergeleken met de maffia. The Men Who Sold the World Cup is vanaf donderdag 21 oktober te zien op discovery+.

De toewijzing van het Wereldkampioenschap Voetbal is omgeven van geruchten over smeergeld, corruptie, wereldpolitiek, achterkamerdeals en hebzucht. Het kwam allemaal tot een hoogtepunt toen de editie van 2022 werd toegewezen aan Qatar, een land midden in de woestijn met extreme zomerse temperaturen, nul topstadions, een bevolking die amper geeft om voetbal… en met veel geld.

Via exclusieve interviews met direct betrokkenen, onthult de documentaire de waarheid over hoe ’s werelds grootste sportevenement verkocht werd door verschillende voetbalofficials en hoe deze uiteindelijk werden onttroond uit hun machtige zetels en ontdaan van hun luxueuze levensstijlen. De documentaire neemt de kijker mee binnen het hart van de FIFA tijdens het tijdperk van Sepp Blatter, de beruchte ex-president die hier decennialang de scepter zwaaide. Het was een wereld waar voor sommigen gewone regels niet bestonden en waar omkoping en verduistering onderdeel van het spel was.

Het is een Shakespeare-achtig verhaal over geld, macht en corruptie met een cast van opmerkelijke hoofdrolspelers zoals de Amerikaanse voetbalbestuurder Chuck Blazer en de Qatarese dealmaker Mohamed Bin Hamman. Terwijl de wereld zich voorbereidt op het WK-voetbal in Qatar, dat straks door naar schatting 500 miljoen mensen wereldwijd zal worden bekeken, horen we nu het nieuwe schokkende verhaal over het schandaal van de toewijzing.

The Men Who Sold the World Cup is vanaf donderdag 21 oktober te zien op discovery+.

> Download hier een foto van Landon en hier van Jurgen. 

De spanning is om te snijden in laatste aflevering van Eating With My Ex

discovery+

discovery+ zendt serie uit rond belangrijkste milieuprijs van dit moment – inclusief de finale met de winnaars

discovery+