Shark Week is terug!

Discovery

Shark Week is terug!

Na 30 jaar Shark Week zou je denken dat we inmiddels wel alles over haaien weten. Toch valt er nog een hoop nieuws te ontdekken over dit machtige zeeroofdier, blijkt uit deze 31e editie. Van speciale jaagtechnieken en het mysterie van het verdwijnen van Megalodon tot aan een gewaagde poging van illusionist Andrew Mayne om zicht onzichtbaar te maken voor de haai.  Ook is tijdens Shark Week het docudrama Capsized: Blood in the Water te zien, waarin acteurs Josh Duhamel, Tyler Blackburn, Rebekah Graf, Beau Garett en Josh Close ongelukkige drenkelingen spelen die omsingeld worden door een troep hongerige haaien!

Shark Week is van maandag 29 juli tot en met vrijdag 2 augustus elke avond om 23:30 uur te zien bij Discovery en is ook beschikbaar op Dplay.

Expedition Unknown: Megalodon | maandag 29 juli om 23:30 uur
Megalodon is de grootste zeeroofvis die ooit geleefd heeft. Een haai die wel achttien meter lang kon worden en zijn bek twee meter kon opensperren. Groter dan de witte haai en andere roofdieren die ooit in de zee rondzwommen. De 60 ton wegende megahaai regeerde over de oceanen voor bijna 20 miljoen jaren achtereen. Totdat hij ineens verdween. Hoe kon deze koning van het water plotseling van zijn troon vallen? In een speciale aflevering van Expedition Unknown neemt Josh Gates samen met paleontologen en met behulp van fossiele tanden – de enige overblijfselen die er van de megahaai zijn – het mysterie van het verdwijnen van Megalodon onder de loep. Ook bestuderen marien biologen de moderne nazaten van de prehistorische haai om te kunnen begrijpen wat tot zijn uitsterven zou kunnen hebben geleid. Wat ze ontdekken is een onderwaterversie van Game of Thrones, waarbij de ene diersoort het opneemt tegen de ander in een ultieme strijd voor dominantie. Maar hoe kwam Mighty Meg nu precies tot zijn einde?

Air Jaws Strikes Back | dinsdag 30 juli om 23:30 uur
Air Jaws strijkt neer in Plettenburg (Zuid-Afrika) waar haaienwetenschappers de bloedige gevechten tussen haai en zeehond onderzoeken en vastleggen met hun camera’s. Dr. Neil Hammerschlag en Enrico Gennari werken samen met haaienexperts Chris Fallows en Alison Towner en gezamenlijk hopen ze meer te weten te komen over de strijd tussen roofdier en prooi. Ze gebruiken hiervoor de nieuwste technologieën, zoals zeehondenaas dat gekoppeld is aan een drone. Ze willen hiermee onder meer achterhalen op welk tijdstip van de dag de haaien de meeste kans maken op een succesvolle aanval en welke strategieën de witte haai verder hanteert. Omgekeerd willen ze weten hoe zeehonden een aanval weten te pareren.

Sharkwrecked: Crash Landing | woensdag 31 juli om 23:30 uur
Het is de nachtmerrie van elke zeezeiler: schipbreuk lijden midden op de oceaan tussen de hongerige haaien. Maar Paul de Gelder en James Glancy doen het bewust! Opnieuw. Nadat de ex-militairen eerder al een verblijf tussen de haaien overleefden, pakken ze het in een nieuwe editie van Sharkwrecked helemaal extreem aan: ze duiken met een parachute de Stille Oceaan in, vlak bij de eilandengroep van Palau. Het is de plek waar in de Tweede Wereldoorlog veel Japanse en Amerikaanse piloten te water raakten en Paul en James willen ondervinden hoe zwaar deze onfortuinlijke piloten het moeten hebben gehad. Alleen al met een parachute in het water komen is gevaarlijk (je kunt verstrikt raken) maar als er dan ook nog tijgerhaaien, stierenhaaien en een troep grijze rifhaaien rondzwemmen, wordt het er niet vrolijker op. Hoe gevaarlijk haaien kunnen zijn, weet Paul als geen ander, want hij verloor ooit al een arm en een been door een haaienbeet. Maar ook met zijn protheses durft hij deze actie aan. Ze landen midden in de oceaan en zijn zo’n vijf kilometer van het dichtstbijzijnde eiland verwijderd. Met de sterkte stroming wordt het een hels karwei om daar te komen. Dag en nacht zitten ze tussen de haaien. Halen ze ongeschonden het vaste land?

Capsized: Blood in the Water | donderdag 1 augustus om 23:30 uur
In 1982 besluiten Brad Cavanaugh en zijn vriendin Deborah Kiley samen met drie vrienden een zeiltocht te maken van het Amerikaanse Maine naar Florida. Onderweg worden ze getroffen door een enorme storm die de boot uiteindelijk doet kapseizen. Met de nodige moeite weten de vijf in de reddingsboot te klimmen, maar daar komen ze zonder eten en water te zitten. Om het nog erger te maken wordt de boot omsingeld door een troep hongerige haaien! Het aangrijpende en waargebeurde verhaal wordt nagespeeld in het docudrama Capsized: Blood in the Water waarin acteurs Josh Duhamel, Tyler Blackburn, Rebekah Graf, Beau Garett en Josh Close de ongelukkige drenkelingen spelen. Vijf man in een klein bootje, dagenlang dobberend op de wijde oceaan tussen de haaien, een angstaanjagend verhaal dat ze dan ook helaas niet allemaal kunnen navertellen…

Isle of Jaws: Blood Brothers | vrijdag 2 augustus om 23:30 uur
Toen haaienexpert Andy Casagrande tussen de witte haaien dook bij het beroemde Isle of Jaws in West-Australië, viel hem iets bijzonders op: twee haaien zwommen zij aan zij en jaagden samen op hun prooi. Maar dat was niet het meest opvallende: het waren ook nog eens broers – zoals Andy kon opmaken aan hun identieke zwemgedrag en aan de gelijkende vlekken op hun staart. Is dit iets wat vaker voorkomt? Jagen witte haaien gedurende hun jonge leven vaker samen met hun familieleden? Het zou verklaren waarom een surfer iets verderop in Australië ook gegrepen werd door twee witte haaien. Als dit broederlijke jaagpatroon gebruikelijk is bij haaien, zou dat een wetenschappelijke doorbraak betekenen, want niet eerder is dit gedrag gedocumenteerd. Om dit verder te onderzoeken duikt Andy samen met een team van andere haaienexperts opnieuw de wateren in voor het afgelegen haaieneiland Isle of Jaws. Was het een incident of zijn witte haaien echte bloedbroeders?

Andrew Mayne: Ghost Diver | zaterdag 3 augustus om 00:30 uur
De beroemde illusionist Andrew Mayne weet hoe het is om zich op mysterieuze wijze onzichtbaar te maken voor zijn publiek. Hij is benieuwd of hij dat ook kan voor de witte haai die zulke verfijnde zintuigen heeft dat hij al een druppel bloed op een kilometer afstand kan ruiken. Samen met marien bioloog Dr. Neil Hammerschlag en onderwatercameraman Andy Casagranda onderzoekt hij de zintuigelijke krachten van de witte haai om vervolgens een pak te ontwikkelen dat ervoor zorgt dat de haai hem niet goed kan waarnemen. Kan de meester-illusionist zich werkelijk onzichtbaar maken voor het meest ontwikkelde roofdier van de oceanen? Andrew Mayne ondergaat de ultieme test door het pak aan te trekken tussen een troep haaien in Australië. Werkt het pak, of brengt hij zichzelf ernstig in gevaar?

Wie geen genoeg kan krijgen van Shark Week, kan op Dplay 35 uur aan haaienprogramma’s uit voorgaande edities bekijken.

Waanzinnige custom-auto's en supersnelle streetcars

Discovery

Fred van Leer zegt JA tegen nieuw seizoen Say Yes To The Dress Benelux

TLC