Ted Bundy: A Faking It Special

discovery+

Ted Bundy: A Faking It Special

Ted Bundy geldt als een van de bekendste en beruchtste seriemoordenaars uit de geschiedenis. In de jaren zeventig liet hij een spoor van geweld achter in de Verenigde Staten en bekende uiteindelijk maar liefst dertig moorden, voordat hij in 1989 door de doodstraf om het leven werd gebracht. Bundy was een sadistische en narcistische psychopaat die zijn slachtoffers ontvoerde en meestal ook nog seksueel misbruikte voordat hij ze doodsloeg en vaak nog in stukken sneed. Maar hij was ook een charmante en welbespraakte man die de publieke opinie voor zich probeerde te winnen met interviews vanuit de gevangenis en zelfs nog tijdens zijn strafzaak. Wie echter goed kijkt, ziet dat achter zijn ogenschijnlijke zelfverzekerdheid en vermeende onschuld een wereld van bedrog schuilgaat. Dat laten drie experts overtuigend zien in de documentaire Ted Bundy: A Faking It Special. Lichaamstaal, woordkeuze en gedrag verraden zijn ware aard en laten zien dat zijn charme slechts bedoeld was om de politie, de pers en het publiek in de maling te nemen. Hetgeen hem nog bijna gelukt was ook. Ted Bundy: A Faking It Special is vanaf vrijdag 17 juni te zien op discovery+.

Lichaamstaal

Het gedrag van Ted Bundy wordt ontleed door drie experts met elk hun eigen specialiteit. Cliff Lansley is expert op het gebied van lichaamstaal en emotionele intelligentie en vertelt hoe je kunt zien dat Bundy niet de waarheid spreekt. Het weglachen van de vragen of juist het herhalen ervan zijn bekende trucjes om tijd te kopen en na te denken, voordat hij zijn antwoord zorgvuldig formuleert. Ook het schudden met zijn schouder, het sluiten van de ogen of juist het veelvuldig achterelkaar knipperen ervan, verraden volgens Lansley diens ware intenties.

Linguïstiek

Dat merkt ook Dawn Archer die als professor in de linguïstiek vooral luistert naar wat Bundy te zeggen heeft. Wát zegt hij precies, hóe zegt hij het en wat wil hij communiceren? Het valt haar op dat Bundy zijn accent aanpast aan dat van zijn interviewer om zo een band op te bouwen. Ook aan de woordkeuze hoort ze dat hij dingen net anders zegt dan iemand gedaan zou hebben die wél onschuldig was. Ogenschijnlijk komt hij welbespraakt en zelfverzekerd over, maar de goede verstaander die professor Archer is, prikt daar feilloos doorheen.

Gedrag

Dat doet ook Kerry Daynes die als forensisch psycholoog vooral ingaat op het gedrag dat Bundy vertoont. Ze probeert te verklaren waarom Bundy geworden is wie hij is. Waarom hij als thrillseeker genot haalde uit het doden van anderen en hoe hij vrouwen als voorwerpen beschouwde. Ook legt ze uit waar zijn voorkeur voor necrofilie vandaan kan komen. Naast deze drie experts komen ook enkele kenners aan het woord die zich verdiept hebben in de geschiedenis van Ted Bundy. Het geeft zo een diepgravend inkijkje in de denkwereld van deze wrede moordenaar die in jaren zeventig nog velen op het verkeerde been leek te zetten met zijn vlotte babbel, maar die nu voorgoed ontmaskerd is.

Ted Bundy: A Faking It Special is vanaf vrijdag 17 juni te zien op discovery+.

Gold Rush: Parker's Trail

Discovery

Chasing Ghislaine

discovery+