Trump: Unprecedented

discovery+

Trump: Unprecedented

Driedelige documentaire volgde Trump en zijn kinderen in de aanloop én nadagen van de roerigste verkiezingen ooit

Discovery+ kreeg de unieke kans om Donald Trump en zijn naaste familieleden te volgen in de zes weken voor de verkiezingen van 2020 en de roerige periode erna – inclusief het laatste interview dat Trump gaf als president. De documentaire Trump: Unprecedented geeft zo een intrigerend inkijkje in de gedachtewereld en werkwijze van een van de opvallendste presidenten ooit en laat de hechte band zien tussen hem en zijn kinderen die de belangrijkste leden waren van zijn campagneteam. Exclusieve interviews in het heetst van de verkiezingsstrijd met zonen Eric en Don Jr., plus Ivanka en haar man Jared, samen met de ongefilterde beelden van hen op campagne, tonen hoezeer de gehele Trump-familie betrokken was bij deze verkiezingen. Allen waren overtuigd van een herverkiezing, maar zagen tot hun frustratie (en woede) dat dit niet gebeurde. De driedelige documentaire blijft de hoofdrolspelers volgen en interviewen in de nadagen van de verloren verkiezingen tot na de bestorming van het Capitool aan toe. Hoe reageerden ze op deze historische rellen? En zal er bij de volgende verkiezingen weer een Trump een gooi doen naar het presidentschap? Trump: Unprecedented is vanaf zondag 10 juli te zien op discovery+.

The Roar

Het eerste deel van de documentaire is getiteld The Roar en verwijst naar een quote van Churchill die Ivanka Trump aanhaalt om te beschrijven hoe haar vader zijn rol ziet. “It was a nation (…) that had the lion heart. I had the luck to be called upon to give the roar.” Het is duidelijk dat Trump die ‘brul’ samen met zijn kinderen wil doen. Tijdens de campagne heeft hij een grote rol weggelegd voor zijn drie kinderen: Ivanka, Eric en Don Jr., met Jared Kushner als belangrijke schoonzoon. Vooral Ivanka werkt hard om stemmen te trekken en wordt alom bestempeld als de lieveling van haar vader hoewel hij zelf beweert geen onderscheid te maken.

Chaos and Madness

Hun rol wordt nog belangrijker als Trump getroffen wordt door Covid 19 en een tijd lang geen campagne kan voeren. Het is erop of eronder zoals te zien is in het tweede deel Chaos and Madness. Met nog drie weken te gaan, staat hij er slecht voor in de peilingen, waardoor hij – eenmaal ontslagen uit het ziekenhuis – drie rally’s per dag houdt om de achterstand in te lopen. Hoewel Trump dan al aangeeft niet in de peilingen te geloven, omdat ze allemaal gemanipuleerd zijn.

The Kindling

Het is de opmaat voor zijn weigering te geloven dat hij verloren heeft, als de stemmen eenmaal geteld zijn. Deze roerige wending staat centraal in het derde deel The Kindling (het aanmaakhout) waarin we zien hoe zijn volgers steeds fanatieker worden tot en met de schokkende bestorming van het Capitool aan toe. De documentaire blijft de hoofdrolspelers interviewen en zo komen we te weten hoe zij op deze gebeurtenissen reageren, inclusief Donald Trump zelf. Ook zien we zijn allerlaatste interview dat hij geeft als president als hij eenmaal zijn plek definitief moet afstaan.

Naast de interviews met de Trump-familie worden de gebeurtenissen toegelicht en geanalyseerd door journalisten die de verkiezingen nauwlettend hebben gevolgd. Ook duikt men in de geschiedenis van de familie Trump en worden er parallellen getrokken tussen de zakenman Trump en de politicus. De documentairemakers benadrukken dat – hoewel de familie Trump bereidwillig meewerkte met de interviews – geen van de familieleden of adviseurs bemoeienis heeft gehad bij de verdere totstandkoming van de documentaire. Het is daarmee een uniek document over de roerigste verkiezingen in de Amerikaanse geschiedenis.

 

Alle drie de afleveringen van Trump: Unprecedented zijn vanaf zondag 10 juli te zien op discovery+.

 

Gem Hunters Down Under

Discovery

90 Day Fiancé UK

discovery+