Who Killed Biggie and Tupac?

ID

Who Killed Biggie and Tupac?

Twee rivaliserende rappers die vlak na elkaar werden doodgeschoten. De moorden op Tupac Shakur en Notorious B.I.G. schokten de muziekwereld in de jaren negentig en zijn tot op heden omringd door vraagtekens. Beide zaken zijn nooit voor de rechter geweest, omdat er geen serieuze verdachten konden worden aangewezen. Maar wat gebeurde er nu werkelijk? Was het een uit de hand gelopen ruzie tussen de rappers van de Amerikaanse West Coast en East Coast of waren ze slachtoffer van zeer gewelddadige drugsgangs uit Los Angeles? Of was er nog een andere sinistere rol weggelegd voor enkele ‘dirty cops’ en beslissingen van hogerhand die de reden zou zijn dat beide moordzaken nooit goed zouden zijn onderzocht? De driedelige documentaire Who Killed Biggie and Tupac? zet alle feiten en vermoedens op een rij en spreekt met belangrijke betrokkenen. Zoals oud-beveiligers van de rappers, voormalige LAPD en FBI-agenten die onderzoek deden naar de moorden en journalisten die de zaak al vanaf het begin volgen. Ook bevriende rappers komen uitgebreid aan het woord, onder wie Lil’ Cease die in auto zat toen zijn vriend ‘Biggie’ werd doodgeschoten. Who Killed Biggie and Tupac? is op zondag 11 september van 21:00 uur t/m 00:00 uur te zien bij ID en ook op discovery+.

West Coast vs. East Coast
Wat in elk geval zeker is, is dat Tupac Shakur op 7 september 1996 in Las Vegas vier keer werd beschoten in een zogeheten drive-by-shooting en zes dagen later overleed. Vlak daarvoor had de rapper van West Coast de woede op de hals gehaald van de East Coast-rappers met de song Hit ‘m Up waarin hij de rappers in grove bewoordingen aanvalt, in het bijzonder zijn voormalige gabber Notorious B.I.G. (bijgenaamd Biggie Smalls) met wie hij inmiddels in onmin leeft. Tupac voelde zich op zijn beurt eerder gedisst door Biggies song Who Shot Ya? wat leek op een directe reactie op een eerdere keer dat Tupac werd beschoten bij een straatroof. Tupac ziet een verband en vermoedt dat de East Coast verantwoordelijk was voor die eerdere schietpartij, terwijl Biggie ontkent en ook aangeeft dat Who Shot Ya? zelfs al voor die schietpartij was opgenomen. Vele jaren later zal blijken dat er meer aan de hand was dan een uit de hand gelopen ruzie tussen de rappers. Ook is er een vermoeden dat Las Vegas het onderzoek sabotteerde, omdat de stad niet geassocieerd wilde worden met een oorlog waarbij mogelijk gangs en rappers betrokken waren.

Dirty cops?
Amper een half jaar na de dood van Tupac bezoekt Biggie  Los Angeles op 9 maart 1997 voor een feestelijke promotie van zijn nieuwe album. Midden in het hol van de leeuw dus als rapper van de East Coast. Als het feest op last van de brandweer wordt gesloten en de entourage van Biggie in drie auto’s wegrijdt, wordt de auto  van Biggie bij het stoplicht onder vuur genomen. Rapper Lil’ Cease zag het gebeuren. Hij zat achter Biggie en ziet hoe zijn vriend door vier kogels wordt omgebracht. Was dit de wraak van de West Coast? Snel wordt deze link gelegd, maar onderzoek vanuit de Los Angeles Police Department (LAPD) loopt plotseling vast, wat weer doet vermoeden dat er meer aan de hand is. Geruchten nemen toe dat ‘dirty cops’ vanuit de LAPD verantwoordelijk waren voor de schietpartij, waardoor het onderzoek van hogerhand wordt gesabotteerd en zelfs gestaakt. Opnieuw een coverup?

Tot op heden zijn beide moorden officieel onopgelost. Maar wie de uitgebreide en zeer gedetailleerde documentaire bekijkt, krijgt toch een aardig idee over who killed Biggie and Tupac

Who Killed Biggie and Tupac?  is op zondag 11 september van 21:00 uur t/m 00:00 uur te zien bij ID en ook op discovery+.

Beer Masters

Discovery

The Menendez Brothers: Misjudged?

ID