Vanaf maandag 26 juni bij ID: Undercover Underage

ID

ID

Vanaf maandag 26 juni bij ID: Undercover Underage

Schrijfster Roo Powell lokt kindermisbruikers in de val 

De 30-jarige schrijfster Roo Powell zet zich actief in tegen seksueel misbruik van kinderen via online kanalen. Met haar non-profit organisatie SOSA lokt ze zedendelinquenten in de val om ze daarna met behulp van de politie te arresteren. SOSA (Safe from Online Sex Abuse) hanteert daarvoor een bijzondere methode: ze transformeren jong volwassenen tot jonge tieners en zetten hun nepprofiel daarna online. Undercover Underage is vanaf maandag 26 juni om 22:00 uur te zien bij ID en op discovery+

In de nieuwe serie Undercover Underaged zien we hoe deze ‘lokazen’ al binnen enkele uren (soms minuten!) vriendschapsverzoeken krijgen van mannen die overduidelijk grensoverschrijdende intenties hebben. Nu is het zaak om de mannen aan de praat te houden, bewijs te verzamelen en vervolgens te proberen hun identiteit te achterhalen. Een even lastige als schokkende operatie vanwege de oneerbare voorstellen en seksueel getinte foto’s die ze veelal krijgen. Maar Roo en haar team weten ook: elke dag dat zo’n delinquent langer rondloopt, bestaat de kans dat een echte tiener slachtoffer wordt.

Hoe noodzakelijk het werk van SOSA is, wordt meteen in de eerste aflevering duidelijk. De 20-jarige Isabel wordt veranderd in de 12-jarige Abby, inclusief bewerkte foto’s die haar jonger later lijken. Er wordt zelfs een heel persona voor haar bedacht, zodat ze echt in de rol van een 12-jarige kan duiken. Zodra haar profiel op Instagram staat, komen de verzoekjes binnen. Eentje valt meteen op, omdat het duidelijk een ‘ACM’ is, een Adult Contacting Minor. Hij wordt The Angler gedoopt, vanwege de visfoto bij zijn profiel. De man doet zich voor als 17-jarige, maar blijkt achteraf in werkelijkheid 27 te zijn. Het team van SOSA voert de eerste online tekstgesprekken, maar als de man in kwestie wil bellen, zal Isabel toch echt zelf in actie moeten komen.

Slimme trucs om identiteit te achterhalen

Voor een andere rol neemt SOSA-lid Alisha de taken waar. Ze is in werkelijkheid 25, maar doet zich voor als de 14-jarige MacKenzie. Letterlijk binnen een paar minuten dat haar profiel online staat, meldt een man zich die al snel zijn seksuele wensen kenbaar maakt. Alleen dat is al strafbaar, maar ze kunnen niks ondernemen zolang ze zijn identiteit niet hebben. Het team bedenkt slimme trucs om daar achter te komen, zonder argwaan te wekken. Zo bekijken ze aandachtig de achtergrond van de foto’s die worden gedeeld, proberen ze met vragen zijn auto te achterhalen en doen ze online research.

Om The Angler van Abby te vinden, maken ze zelfs gebruik van de ‘honey pot’, een fake website waarmee ze hopen zijn IP-adres te krijgen, zodra hij op een link klikt. Een riskante truc, want ze weten inmiddels waartoe de man in staat is en als hij argwaan krijgt, kan hij mogelijk het contact voorgoed verbreken, waardoor andere tieners echt gevaar lopen. Spelen ze het spel te hoog of weten ze hem uiteindelijk op te sporen?

Undercover Underage is vanaf maandag 26 juni om 22:00 uur te zien bij ID en op discovery+

Rise Of The Billionaires

Discovery

Nieuw: The Curious Case of Natalia Grace

discovery+