Netwerk van kindermisbruikers opgerold in Operation Lost Boy bij ID

discovery+

ID

Netwerk van kindermisbruikers opgerold in Operation Lost Boy bij ID

Operation Lost Boy: Hoe Noorse rechercheurs een internationaal netwerk van kindermisbruikers oprolden 

De vijfdelige docuserie Operation Lost Boy vertelt een even schokkend als opmerkelijk verhaal over een internationaal onderzoek dat een wereldwijd netwerk van kindermisbruikers blootlegt. Het verhaal wordt verteld door de ogen van betrokken politieagenten die aanvankelijk niet doorhadden dat ze bezig waren met het oplossen van zo’n grote en belangrijke zaak. Extra opmerkelijk was dat de verdachte kindermisbruiker – Johan Martin Vie – zelf ook bij de politie werkte, maar na zijn eerste confrontatie meteen ontslag nam. Hij leek vrijuit te gaan, omdat hij nog niks strafbaars had gedaan, maar toen de overbelaste politie na een jaar eindelijk zijn inbeslaggenomen computers kon ontcijferen, bleken ze iets veel groters op het spoor te zijn. Operation Lost Boy is vanaf donderdag 27 juli om 21:00 uur te zien bij ID of kijk de afleveringen alvast op discovery+.

De computer van Vie

Het begon met een telefoontje naar de politie door de 15-jarige Martin die gelukkig tijdig onraad rook toen hij via een online chatgroep naar een hotel werd gelokt door een oudere man, Johan Martin Vie. Op de computer vond de Noorse politie vakantiefoto’s van de voormalige politieman samen met jonge jongens uit veelal arme gebieden van landen als Sri Lanka, Brazilië en Macedonië.

Ook kwamen ze chatberichten tegen met andere volwassenen over jonge jongens en verzoeken voor het delen van beeldmateriaal. Vie werd gearresteerd, maar hield zijn lippen stijf op elkaar. Terwijl hij in hechtenis zat, lukte het de Noorse rechercheurs een van zijn contacten te ontcijferen, ene Guido uit Milaan. Deze zaak leek inderdaad groter te zijn dan alleen Noorwegen.

Moeizame samenwerking

Tot grote frustratie van de Noren, maakte de Italiaanse politie echter weinig haast met het oppakken en ondervragen van deze Guido, waardoor het onderzoek in Noorwegen vast kwam te zitten en ze Johan Martin Vie niet langer konden vasthouden.

Zou hij nu zijn hele netwerk informeren en al het bewijs laten vernietigen, waardoor het onderzoek kansloos was? De Noorse rechercheurs lieten het er niet bij zitten.

Operation Lost Boy is vanaf donderdag 27 juli om 21:00 uur te zien bij ID of kijk de afleveringen alvast op discovery+.

Vanaf 29 juni: The Big Swindle op discovery+

discovery+

Louisa & Rowan deze zomer terug bij TLC met een gloednieuw programma!

TLC