Vanaf 29 juni: The Big Swindle op discovery+

discovery+

discovery+

Vanaf 29 juni: The Big Swindle op discovery+

De serie The Big Swindle vertelt zes van bedrieglijk mooie verhalen waarin mensen soms voor veel geld zijn opgelicht. Puur omdat ze die ander vertrouwden. Zoals een vrouw die maar liefst 100.000 pond betaalt voor de kankerbehandeling van een bekende die niet waar bleek te zijn of een ondernemer die voor 180.000 pond wordt opgelicht door zijn eigen buurman! Ook als het om kleinere bedragen gaat, kunnen de gevolgen groot zijn. Een bruiloft die niet door kan gaan door een onbetrouwbare weddingplanner of een vakantie die in het water loopt omdat een malafide reisorganisatie je voorgelogen heeft. De serie vertelt de verhalen aan de hand van gedupeerden, journalisten die de zaak volgden en experts die het gedrag van de frauduleuze daders duiden. The Big Swindle is vanaf donderdag 29 juni te zien op discovery+.

Speciale behandeling

De eerste aflevering draait om Nicole Elkabbas, een op het eerste gezicht succesvolle, sociaal betrokken en aantrekkelijke Britse die zich vestigt in het kustplaatsje Broadstairs en daar al gauw veel bekendheid krijgt door het ontwikkelen van allerlei maatschappelijke activiteiten. Als ze op een gegeven moment vertelt dat ze een ernstige vorm van eierstokkanker heeft, zijn haar nieuwe vrienden geschokt. Vooral omdat volgens Nicole een speciale behandeling nodig is in het buitenland die vrij kostbaar is.

Oplettende arts
Haar bezorgde moeder heeft al een GoFundMe-campagne opgezet, waar Nicole ontroerende berichten plaatst en een foto van zichzelf in een ziekenhuisbed in Spanje. De actie gaat viraal in de gemeenschap en in no-time wordt de benodigde 45.000 pond opgehaald die ze als doel had gesteld. Totdat een oplettende arts de ziekenhuisfoto onder ogen krijgt en haar herkent als patiënt voor een galblaasoperatie. Dan blijkt dat het hele verhaal van Nicole een scam is.

Gedupeerde vrienden vertellen hoe ze zich bedrogen voelen, niet vanwege het geld (het ging vaak om slechts een paar tientjes die ze ook nog terugkregen van GoFundMe) maar vanwege het geschonden vertrouwen. Terwijl ze ondertussen ook wel medelijden met haar hebben, want wie wil nu al zijn vrienden kwijtraken voor 45.000 euro? Is dat het echt waard?

Psychopatisch gedrag

Een forensisch psychiater legt uit dat het manipulatieve handelen van Nicole neigt naar psychopathisch gedrag, mede door het gebrek aan empathie voor haar slachtoffers. Voormalig vriendin Jo Mapp laat haar leven in elk geval niet door dit bedrog bepalen en blijft nog altijd vertrouwen houden in mensen. “Ze is één rot ei in een zee van mensen die verder gewoon ok zijn.”

The Big Swindle is vanaf donderdag 29 juni te zien op discovery+.

Robert Downey Jr. in Downey's Dream Cars op discovery+

discovery+

Netwerk van kindermisbruikers opgerold in Operation Lost Boy bij ID

discovery+