The Man Who Played With Fire

discovery+

The Man Who Played With Fire

De moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986 werd een van de grootste moordmysteries ter wereld. Wie vuurde het schot in de rug van de populaire politicus, toen hij samen met zijn vrouw naar huis wandelde na een spontaan bioscoopbezoek? Decennialang bleef de moord onopgelost en werd daarmee voer voor talloze theorieën. Een opvallende naam tussen de mensen die zich bezighielden met de moordzaak, is die van Stieg Larsson. De Zweedse misdaadschrijver bleek gefascineerd door de moord en volgde de zaak vanaf het begin maar liefst tien jaar lang nauwgezet. Onlangs werd zijn archief gevonden met dozen aan dossiers, kaarten, politierapporten en informatie van de FBI en CIA. Bevat deze schat aan papierwerk mogelijk hét antwoord waar al meer dan dertig jaar naar gezocht wordt? De vierdelige docuserie The Man Who Played With Fire is vanaf donderdag 24 augustus te zien op discovery+.

De Zweedse ex-diplomaat Jan Stocklassa kreeg het archief bij toeval in handen en maakte er zijn missie van het te ontrafelen. Het is te zien in de diepgravende docuserie The Man Who Played With Fire waarin niet alleen Stocklassa aan het woord komt, maar ook talloze hoofdrolspelers uit die tijd, zoals getuigen van de moord, een politieagent die het plaats delict onderzocht en een journaliste die destijds nauw contact had met de omstreden onderzoeksleider die na een jaar van de zaak werd gehaald. Ook geeft de zoon van Olof Palme, Joakim Palme, zijn kijk op de zaak.

Lone wolf of complot?
De vraag die centraal staat is: was de moordenaar een gestoorde lone wolf of onderdeel van een groter complot dat de progressieve politicus uit de weg wilde ruimen? Hij was immers erg geliefd als vredesstichter, maar daarom ook fel gekant tegen de wapenwedloop die midden jaren tachtig op zijn hoogtepunt zat. Rammelde hij mogelijk teveel aan de ‘status quo’ van de wereldpolitiek zoals zijn zoon aanstipt in de documentaire?

Twee meldingen
Een interessante vondst uit het archief is dat al voor de moord er twee meldingen waren gekomen bij de politie dat Palme vermoord zou worden. Een ervan kwam van de voormalige Joegoslavische huursoldaat Ivan von Birchan die in Zweden woonde en zei dat hij de opdracht had gekregen om Palme te vermoorden, maar dat had geweigerd. Stocklassa is getriggerd door dit feit en besluit Von Birchan op te zoeken en zo het werk van Stieg Larsson voort te zetten om de open eindjes aan elkaar te knopen. Het leidt tot een fascinerende speurtocht die een heel nieuwe kijk biedt op deze schokkende politieke moordzaak die dan wel in 2020 officieel door de Zweedse politie gesloten is, maar nog altijd de gemoederen bezighoudt.

De docuserie The Man Who Played With Fire is vanaf donderdag 24 augustus te zien op discovery+.

Say Yes To The Dress With Tan France

discovery+

US OPEN: exclusief bij Eurosport & discovery+

discovery+